CHILD-EPI-HELP Alapítvány

Huszonöt évvel ezelőtt, amikor az alapítványt létrehoztam, a mindennapok tapasztalata alapján leginkább két fontos cél lebegett előttem.

Az epilepszia helyes diagnózisának mielőbbi felállításához nélkülözhetetlen volt az elektroenkefalográfiás (EEG) vizsgálati lehetőségek továbbfejlesztése, mert a szokványos rutin vizsgálatok olykor nem elegendőek.

1990-ben még nem volt Magyarországon a gyermekek vizsgálatát szolgáló hordozható, 24 órás EEG készülék, mely hosszú időtartamú, otthoni környezetben, ébrenlétben és alvásban történő vizsgálatot tesz lehetővé.

Alapítványi támogatásból sikerült beszerezni ezt a készüléket, majd az évek folyamán jelentős fejlesztéssel korszerű elektroenkefalográfiás laboratóriumot kifejleszteni, amely országos szinten szolgálja az epilepsziával élő gyermekek kivizsgálását, állapotuk követését, jelenleg a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Budai Gyermekkórházának Epilepszia Centrumában.

A másik cél az epilepsziával élő gyermekek kirekesztettségének csökkentése volt a nyári táborok szervezésével. A társadalom még ma is fenntartásokkal van az epilepsziával élőkkel szemben, a gyermekek felügyeletét sokszor nem szívesen vállalják; ezért évek óta szervezünk alapítványi támogatással nyári táborokat, kirándulásokat, amelyek a gyermekeket rendkívüli közösségi élményben részesítik, csökkentik a hátrányos megkülönböztetést és növelik az önbecsülésüket.

Mindkét feladat folyamatos bővítést, fejlesztést, és ennek megfelelően további anyagi támogatást igényel, amelyet köszönünk az epilepsziával élő gyermekek nevében.

Dr. Jerney Judit
alapító