CHILD-EPI-HELP Alapítvány

Huszonöt évvel ezelőtt, amikor az alapítványt létrehoztam, a mindennapok tapasztalata alapján leginkább két fontos cél lebegett előttem.

Az epilepszia helyes diagnózisának mielőbbi felállításához nélkülözhetetlen volt az elektroenkefalográfiás (EEG) vizsgálati lehetőségek továbbfejlesztése, mert a szokványos rutin vizsgálatok olykor nem elegendőek.

1990-ben még nem volt Magyarországon a gyermekek vizsgálatát szolgáló hordozható, 24 órás EEG készülék, mely hosszú időtartamú, otthoni környezetben, ébrenlétben és alvásban történő vizsgálatot tesz lehetővé.

Alapítványi támogatásból sikerült beszerezni ezt a készüléket, majd az évek folyamán jelentős fejlesztéssel korszerű elektroenkefalográfiás laboratóriumot kifejleszteni, amely országos szinten szolgálja az epilepsziával élő gyermekek kivizsgálását, állapotuk követését, jelenleg a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Budai Gyermekkórházának Epilepszia Centrumában.

A másik cél az epilepsziával élő gyermekek kirekesztettségének csökkentése volt a nyári táborok szervezésével. A társadalom még ma is fenntartásokkal van az epilepsziával élőkkel szemben, a gyermekek felügyeletét sokszor nem szívesen vállalják; ezért évek óta szervezünk alapítványi támogatással nyári táborokat, kirándulásokat, amelyek a gyermekeket rendkívüli közösségi élményben részesítik, csökkentik a hátrányos megkülönböztetést és növelik az önbecsülésüket.

Mindkét feladat folyamatos bővítést, fejlesztést, és ennek megfelelően további anyagi támogatást igényel, amelyet köszönünk az epilepsziával élő gyermekek nevében.

2005. Budapest.

Dr. Jerney Judit
alapító