Irodalomterápia szülők részére

Az irodalomban, versekben, mesékben találom meg önmagam

Irodalomterápia szülők részére

Most nem a gyermeküket gyógyítja az orvos, hanem Önök, szülők a legfontosabbak. Az irodalom felhasználásával a terapeuta, a csoport fog segíteni abban, hogy lelkileg megerősödjenek, reményt, kitartást kapjanak a mindennapokhoz, a tovább vezető úthoz. Ez egy biztonságos hely, ahol megoszthatják, hogy milyen gondokkal, feszültségekkel élnek. Ez az a találkozás, ahol bizalmi légkörben oldódnak azok a bennünk lévő félelmek, amelyeket nem tudunk másokkal – sokszor még a legközelebbi hozzátartozónkkal – megosztani. Mind mások vagyunk, máshogyan látjuk a környezetünket, a saját helyzetünket.

Ebben a terápiában – a különbözőségünk ellenére – képesek vagyunk feltétel nélkül elfogadni a másik embert. Tanulhatunk egymástól megküzdési mintákat, átérezhetjük mások fájdalmát, megoszthatjuk a sajátunkat. Érezhetjük, hogy fájdalmainkkal, mindennapi küzdelmeinkkel nem vagyunk egyedül. Az irodalmi művek alkalmasak arra, hogy ablakot nyissanak bennünk. Segítenek visszatükrözni önmagunkat, hogy kívülről láthassuk magunkat, és azt, hogy miben vagyunk. A terapeuta által felolvasott versek, novellák, mesék és az azt követő beszélgetések elmélyedésre ösztönöznek. Segítenek abban, hogy felismerjük helyzetünket a jelenben, és megtaláljuk saját megoldásainkat, új céljainkat. A csoportterápiában úgy nyerünk tapasztalatokat, hogy eközben nem sérülünk meg. E tapasztalatszerzés érzékenyít, segíti az empátiát, az elfogadást, mind mások, mind önmagunk számára.

Időpont: Nyolc alkalommal, a jelentkezők és az induló csoportok számtól függően hetente, vagy kéthetente egyszer, alkalmanként másfél órás terápiás ülés. (Amennyiben a személyes találkozást az élethelyzet/távolság nem teszi lehetővé, úgy külön csoportnak online felületet biztosítunk.)

A tervezett első alkalom: A személyes csoportnak: 2023. szeptember 20. 17.00 A további alkalmak:

szeptember 27., október 11., november 08., november 22., november 29., december 06., december 13.

Az online csoportnak: szeptember 21. 17.00. A további alkalmak: szeptember 28., október 12., november 09., november 23., november 30., december 07., december 14.

Helyszín: Budai Gyermekkórház, Bolyai u. 5-7. III. emeleti terápiás szoba- Könyvtár/Online: ZOOM online felület.

Csoportlétszám: maximum 10 fő

Előzetes jelentkezés: 2023. szeptember 05-ig a ruszthy.geraldine@gmail.com vagy drbantamas@gmail.com e-mail címen.

Fontos: Zárt csoportban folyik a terápiás munka, ezért a csoporttagok számára nagyon fontos a bizalmi légkör kialakítása és megőrzése, a csoportdinamika fenntartása.  Az első két ülést követően dönthetsz a folytatásról, az elköteleződésről, hogy folytatni kívánod a terápiát, és két alkalomnál többet nem fogsz hiányozni.

A terápia ingyenes.

Dr. Szabó Nóra, Ruszthy Geraldine és Bán Tamás

biblioterapeuták