Epilepszia

Epilepszia – Neurológiai Szakambulancia

Észak-budai Szent János Centrumkórház, Budai Gyermekkórház telephely

Az Epilepszia Centrumban lévő ambulanciáinkon országos ellátást végző speciális epilepszia és fejfájás szakrendelés mellett általános gyermekneurológiai szakrendelés is folyik.

Az évek folyamán sikerült főként alapítványi támogatásból korszerű elektroenkefalográfiás (EEG) laboratóriumot fejleszteni, amely országos szinten szolgálja az epilepsziával élő gyermekek kivizsgálását és ellátását.

EEG lehetőségeink:

  • Rutin EEG vizsgálat (15-20 perc)
  • Long term hordozható mobil EEG (24 órás monitorizálás lehetséges)
  • Részleges vagy teljes alvásmegvonást követő spontán alvásvizsgálat (2-3 óra)
  • Video-EEG vizsgálat
  • Epilepszia műtét előtti monitorizálás
  1. Rutin EEG

A vizsgálat éber állapotban történik, általában 15-20 perces felvétel készül provokációs tesztekkel (fotostimuláció, hiperventilláció stb.) kiegészítve. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyermek számára egyáltalán nem jár fájdalommal! Sokan azt gondolják, hogy ezzel az egy vizsgálattal biztos diagnózishoz jutunk. Sajnos ez nem így van! Mint ismert, a gyermekkori epilepsziák közel felébe az első EEG vizsgálat nem mutat eltérést. Fordítva is igaz, epilepsziára jellemző EEG eltéréseket egészséges gyermekek vizsgálatakor is láthatunk. Így válik elérhetővé, hogy a pontos rohamleírás, az  anamnesis miért olyan fontos. Nagyon lényeges, hogy a klinikai tüneteknek megfeleljen az EEG-ben talált elváltozás, mert a korrekt diagnózis csak így állítható fel egyértelműen. Ismert néhány olyan epilepsziaforma, melyben annak ellenére, hogy epilepsziás beteggel állunk szemben, nem látunk az EEG-ben kóros összetevőt. Ezekben az esetekben a pontos anamnesisre támaszkodunk.

Amennyiben gyanúnk az epilepszia betegségre az első vizsgálattal nem igazolódott vagy az epilepszia formakör nem egyértelműen bizonyítható, további felvételek szükségesek.

  1. Long term hordozható mobil EEG

A 24 órás kazettás EEG készülékünk segítségével spontán alvásvizsgálatokat tudunk végezni. Ezzel a walkman méretű, kis, vállra akasztható magnóval a gyermek otthoni, megszokott körülmények között figyelhető meg. A szülő illetve nagyobb gyermek esetén maga a beteg ezalatt egy naplóba feljegyzi, hogy mikor mit csinált, ha esetleg jelentkezik a panasz, annak idejét is rögzíti.

  1. Részleges vagy teljes alvásmegvonást követő spontán alvásvizsgálat

Ambulanciánkon korszerű, 21 csatornás, számítógépes EEG készülék segítségével alvásmegvonást követő, spontán alvásvizsgálatot is tudunk végezni. A különböző alvásvizsgálatokra akkor van szükség, ha a fenti vizsgálatokkal az epilepszia formaköre még mindig nem tisztázható, ha a panaszok alvásban jelentkeznek. Egyes esetekben gyógyszerelhagyás előtt is nélkülözhetetlen. A rosszullétek típusától, a gyermek életkorától, életmódjától függően különböző napszakokban végezzük a vizsgálatokat. Mint ismert, az alváshiány epilepsziás rosszulléteket, ezzel együtt EEG eltéréseket is provokálhat. Ezt a tényt használjuk ki úgy, hogy a gyermeket hajnalban (életkortól függően különböző időben) felébresztjük és nem hagyjuk a vizsgálatig aludni. Természetesen a vizsgálaton a szülők jelen lehetnek, a gyermekek pedig hozhatják otthonról a kedvenc tárgyaikat, játékaikat.

  1. Video- EEG vizsgálat

Video-EEG során az EEG regisztrálással egy időben megfigyelhetjük a páciens spontán viselkedését, játékát, alvását. A mindennapi gyakorlatban elsősorban az egészséges és kóros mozgásjelenségek, mozgászavarok és az epilepszia elkülönítésére használjuk. Ez a technika az újszülött, csecsemő és kisded korosztály vizsgálatakor különösen nagy segítséget nyújt. A video részletes elemzése során a epilepsziás rohamok lezajlása pontosan megfigyelhető, ezáltal a rohamok kiindulási helye nagyobb valószínűséggel lokalizálható lesz.

  1. Epilepszia műtét előtti monitorizálás

Észak-budai Szent János Centrumkórház, Gyermekosztály

A különböző típusú EEG vizsgálatok segítségével a diagnózis felállítása, az esetleg szükséges gyógyszer beállítása valamint az évekig tartó gondozás ambuláns illetve otthoni körülmények között, kórházi bennfekvés nélkül kivitelezhető. Bizonyos esetekben azonban kórházi felvétel ill. hosszú idejű, akár napokon át tartó monitorizálás nélkülözhetetlen. Sajnos az epilepsziával elő gyermekek 20-25 %-a terápiarezisztens, amely azt jelenti, hogy gyógyszeres kezeléssel rohammentes állapotot nem lehet elérni. Számítások szerint viszont az epilepsziás betegek 5-10%-a műthető lenne, amely segítségével akár végérvényesen meggyógyulhatna. Világszerte elfogadott törekvés, hogy az epilepszia műtéteket minél fiatalabb korban végezzék, lehetőleg a betegség kialakulását követő néhány évben.

A fenti okok miatt hoztuk létre a speciális, epilepszia műtét előtti kivizsgáló egységünket. Reményeink szerint, a centrum létrejöttével még több gyermek kerülhet idejében epilepszia műtétre, így növelhetjük esélyüket a teljes életre!

A műtét előtti monitorizáló 2015 tavaszán, a Szent János Kórház Gyermekosztályán került átadásra. Ennek az a magyarázata, hogy egy épületen belül helyezkedik el a Gyermek Intenzív Osztály valamint a kórházban Idegsebészeti Osztály is van. A Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztállyal együttműködve pedig a gyermekek műtét előtti és műtét utáni rehabilitációja is megoldott lehet. A monitorizáló egység mintegy 8 millió forintból, a kórház, különböző alapítványok és civil személyek csodálatos összefogásának és önzetlen adakozásának köszönhetően valósult meg. A beruházás jelentős részét a kórház vállalta, a fennmaradó részt az intézményben működő gyermekalapítványok fedezték, emellett több jó szándékú adakozó, köztük népszerű személyiségek is csatlakoztak az ügyhöz.

A teljes vizsgálat több napot vesz igénybe, ez idő alatt a gyermek végig együtt lehet édesanyjával a speciálisan kialakított, tv-vel és kamerával felszerelt szobában. A hordozható EEG készülék lehetővé teszi, hogy a vizsgálat alatt a gyermek szabadon mozoghasson a helyiségben, hogy ne legyen ágyhoz kötve. A monitorizálás rendjére nappal egy szakasszisztens ügyel, éjszaka pedig az osztály nővérei és orvosai.